به گزارش لیجار، رییس جمهوری ابتدای این هفته و به مناسبت مراسم روز ملی فناوری فضایی از نمایشگاه آخرین دستاوردهای فضایی کشور بازدید کرد. در این نمایشگاه ماهواره ظفر 2، نمونه پروازی ماهواره ناهید 2 و نمونه پروازی بلوک انتقال مداری سامان 1 به عنوان آخرین دستاوردهای حوزه فضایی کشور معرفی شدند. طبق گزارش ها، در دو هفته اخیر همچنین ماهواره مهدا روی ماهواره بر سیمرغ و ماهواره ثریا با ماهواره بر قایم در مدار زمین قرار گرفتند.
بر اساس گزارش ایسنادر اخبار منتشر شده از تولید یا پرتاب ماهواره دیگری سخنی گفته نشده، با این حال یک تصویر از حضور رییس جمهوری در نمایشگاه، مورد توجه کاربری با عنوان Tal Inbar قرار گرفت که خود را محقق مستقل موشک و فضا و پژوهشگر موسسه MDAA معرفی کرده است. وی در توییتی نوشته است: «ایران از ماهواره ای اسراییلی برای ارایه ماهواره خود به رییس جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد. ماهواره مورد نظر «تک سار» است که IAI (صنایع هوافضای اسراییل) ساخته و ارایه آن مربوط به سال 2008 است.»
اندکی بعد حساب کاربری اسراییل به فارسی، وابسته به این رژیم با اشاره به پیام بالا مدعی شد جمهوری اسلامی سعی کرده ماهواره اسراییلی تک سار را که صنایع هوافضای اسراییل ساخته به عنوان ماهواره ایرانی قالب کند.
پرسشی که مطرح است این که ادعاهای مذکور چقدر با واقعیت انطباق دارد؟
ماهواره TecSAR که با نام های پولاریس و اوفک-8 نیز شناخته می شود، ماهواره جاسوسی متعلق به رژیم صهیونیستی و مجهز به رادار دهانه ترکیبی است که شرکت اسراییلی التا سیستمز ساخته و در 21 ژانویه 2008 به فضا پرتاب شده است.
SAR مخفف Synthetic-aperture radar به معنای رادار با دیافراگم مصنوعی، شکلی از رادار است که برای ایجاد تصاویر دوبعدی یا بازسازی سه بعدی از اشیاء استفاده می شود. SAR از حرکت آنتن رادار روی منطقه هدف استفاده می کند تا وضوح فضایی بهتری نسبت به رادارهای متداول اسکن پرتو ثابت ارایه کند و معمولا روی یک سکوی متحرک مانند هواپیما یا فضاپیما نصب می شود. این نوع از فناوری مورد استفاده برخی کشورها بوده و رژیم اسراییل هم نوعی از آن را به نام تِک سار تولید و بهره برداری کرده است.
آیا ایران فناوری SAR را در اختیار دارد؟
سال گذشته در نمایشگاه روز ملی فناوری فضایی کشور تصاویری از یک مدل ماهواره SAR منتشر شد.
چند روز بعد مشرق نیوز مدعی شد گام های پیش نیاز رسیدن به یک ماهواره حامل محموله «رادار روزنه مصنوعی» یا سار، تکمیل شده و روز ملی فناوری فضایی در سال 1401، شاهد نمایش یکی از محصولات کامل شده از این فناوری مهم بود. همچنین برخی از مقدمات اصلی ارسال یک ماهواره مجهز به رادار SAR، در ماهواره های پرتاب شده تا به امروز آزمایش شده است.
به نوشته این تارنما، «پاییز سال 1400 و در خلال بازدید رییس جمهور از نمایشگاه دستاوردهای صنعت فضایی، تصویری منتشر شد که رسما نخستین ماهواره تصویربرداری SAR ایرانی با رزولوشن متوسط را به نمایش گذاشته بود. این ماهواره به نام «سریر» توسط گروه فضایی صاایران وابسته به وزارت دفاع تولید شده بود.»
آن گونه که در این گزارش و تصاویر منتشر شده آمده، ایران نمونه اولیه ماهواره سار را ساخته اما خبری از اعلام رسمی پرتاب این ماهواره و استفاده عملیاتی از آن منتشر نشده است.
آخرین خبر در این زمینه را حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و رییس سازمان فضایی ایران در نشست خبری هفته جهانی فضا بیان کرده است؛ او از آغاز طراحی و ساخت ماهواره سنجشی در کلاس راداری خبر داده و یادآور شده کشور در حوزه ماهواره های سار، توانمندی هایی دارد. ماهواره سار یک نوع ماهواره راداری است که کار طراحی و ساخت آن آغاز شده و با اجرای این طرح کشور صاحب ماهواره های سنجشی از جنس رادارای خواهد شد.
ماجرای تصویر ماهواره اسراییلی در نمایشگاه هوافضا چه بود؟
اما تصویری که مورد توجه اکانت اسراییلی قرار گرفت چیست؟ همچنان که اشاره شد روز شنبه 14 بهمن ماه، رییس جمهوری از نمایشگاه آخرین دستاوردهای فضایی کشور دیدن کرد. در یکی از تصاویر این نمایشگاه، حسن سالاریه رییس سازمان فضایی ایران در حال نمایش نموداری است که ظاهرا برنامه های آتی این سازمان را نشان می دهد.
در این تصویر ماهواره های پارس 2، 3 و 4، راد 1 تا 3 ، ناهید 3 تا ناهید 5 و سامان 2 تا 4 در یک نمودار زمانی دیده می شود که ردیف بالای آن سال های 1404 تا 1410 را نشان می دهد. از عنوان «ماهواره های عملیاتی» بالای نمودار می توان حدس زد که این سال ها، زمان عملیاتی شدن و احتمالا پرتاب این ماهواره ها است.
یک ردیف از این ماهواره ها، راد 1 تا راد 3 است که تصویر استفاده شده برای راد 1، همان تصویر ماهواره تک سار اسراییلی است. در واقع این تصویر نشان دهنده وجود طرحی برای ساخت ماهواره SAR و نه محصول نهایی است.
در فرایند ساخت ماهواره، ابتدا طراحی، سپس ساخت نمونه کیفی، در ادامه تولید و در نهایت پرتاب ماهواره انجام می شود. با این حساب، ماهواره اسراییلی به جای ماهواره ایرانی قالب نشده است. هرچند آماده کنندگان نمودار فعالیت های فضایی، با کم سلیقگی از تصویر تزیینی تک سار اسراییلی در این نمودار بهره برده اند.
5858
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ایران ماهواره اسراییلی را به جای ماهواره ایرانی ارایه کرده است؟" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ایران ماهواره اسراییلی را به جای ماهواره ایرانی ارایه کرده است؟"، کلیک کنید.