هشتاد و پنج سالگی رادیو ؛ شنواتر بشیم

حق بیمه‌ی بازنشستگی 

این درحالی است که رادیو فقط صدا نیست. چراکه صدا مادرِ تصویر است و رادیو مادرِ تلویزیون. باشد که یک صدسالگیِ رادیو را ببینیم. ان شاءالله! و حالا در هشتادوپنج سالگی رادیو امید است که مسؤولان شنواتر بشوند.

هرچی که به گوش من و شما می رسد بشنویم یا نشنویم؛ سوار بر موج به ما رسیده! موجی پرفشار! ولیکن متناوب! اون قدر پرفشار که گوش بتونه حسش کنه! نه فقط که حسش کنه بل که بتونه با عکس العمل آشکارش کنه… یعنی درست شنیده باشدش!
الآن خود نگارنده هم متوجه نشد…چی گفت. باید بسامدش رو ضرب درِ به علاوه ی منهای طولِ مسافت موج کنی شاید این جوری بتونی دامنه ی موج و میزان شدت موج رو اندازه بگیری! تازه وقتی این کار رو کردی می تونی وضعیت موج رو در یک چرخه ی نوسانی مشخص کنی تا سر از چندمجهولی بودنِ معادله ی موج دربیاری! یادت نره که مکان و زمان در تعیین وضعیت معادله ی موج اثرگذار است. یعنی در تلاقیِ زمان و مکان است که معادله ی موج حل شدنی می شه و فاصله ی ایجاد صدا تا رسیدن به مقصد بستگی تمام دارد به طول موج. یعنی هرچه پالس ارسالی از طریق ضربه ای که به صورت مکانیکال به مولکول های پیرامونی می زنند محکم تر باشه صدا با سرعت بیش تری به مقصد می رسه!

از همین جا می شه فهمید… این که بعضی وقتا موج ها به زیرِ تونل ها نمی رسه… تقصیر ضربه های وارده است و اصلاً به گوش مسؤولان ارتباط پیدا نمی کنه! حالا اگر بسامد در زمان رخ بدهد زیر و بم بودن صدا رو تعیین می کنه! و اگر تکرار بشه افکت ایجاد می کنه و فاصله می ندازه و صدا با تأخیر شنیده می شه و یا صداتو اکویی می کنه! و به اصطلاح صدا بایستی پردازش بشه ازنظر سیگنال ها! این بماند که وقتی حالت چندصدایی رخ دهد یعنی صداهایی از چندین منبع تولید شود مثل این است که چندباند رو لازم باشه کنترل و نظارت و مدیریت کنی! استریو لازم می شی…دیگه سوراند داری… و داری تولید می کنی صداها رو! مگه این جا سینماست که از هر گوشه ای یه صدا می شنوی! چه جالب! حالا دیگه می تونی ترکیب کنی صداها رو! و نه فقط ترکیب؛ بل که می شه شدت بسامدها رو تغییر بدهی! آهان! صدات داره اکولایز می شه!

می دونم به همین جا ختم نمی شه… اینم نمی دونم که به کجا ختم می شه… اما می دونم که صدا انرژی است. هرچه گوش شنواتری داشته باشی پرانرژی تری! اصلاً واسه همینه که اونایی که شنوایی شون خوبه درک به تری از پیرامون و رخ دادهای اطراف خود دارند. چراکه هرآن چه را که می بینند زودتر می شنوند و برای همین درک به تری دارند. نکته ی مهم و قابل توجه این که صدا فقط در هوا ورجه وورجه نمی کنه که ما می شنویم. صدا در گاز و مایع و حتا جامدها هم توان حرکت داره! فقط تفاوتش در میزان سرعتشه! که در جامدها بیش تر از مایع ها و در مایع بیش تر از گاز سرعت داره! فقط موج ها یا طولی ایجاد می شن یا عرضی! ازطرفی صدا می تواند در شرایط طبیعی طبیعی تولید بشه اما خوبه که بدونیم سرعت صدا به فشار هوا وابسته است. هوای خشک هوای مرطوب هوای گرم یا هرچی روی چگونگی تولید صدا تأثیر شگرفی داره!

اینو دیگه حالا خیلیا می دونن! این که صدای هر فردی ویژگی هایی مختص همان فرد رو داره که با آن ها وضعیت صدای صاحب صدا تعیین می شه! بلندای صدا یا حجم صدا یکی از اون ویژگی هاست. الان نگارنده بادی به غبغب انداخت که چه قدر درباره ی صدا می دونه! اما چون صداش درواقع شدتی نداشت خداروشکر شنیده نشد…وگرنه آبرو می برد این نوشته! آقا واقع مطلب اینه که تارهای صوتی نگارنده خیلی قوی نیست تا بلندای صداش خوب باشه! صداش مث خودش ضعیفه! واسه همین صداش آهسته تر از دیگر نویسندگان به گوش می رسد. نه می تونه زیر ببره صداشو و نه می تونه بم و کلفت کنه صداشو! اصلاً تقصیری نداره این بنده ی خدا که! اولین و آخرین کلید پیانوش سوخته! صداش نه کیفیت داره و نه شفافیت!

خوب که فکر می کنم می بینم اساساً صداش نه از سر میاد… نه از سینه و نه از حنجره ش! اینو جدی می گم که اگه صدایی داشتم که از سینه م میومد بیرون؛ حتماً حتماً تا الآن خواننده که نه ولی احتمالاً چنددهمین کنسرت م هفته ی بعد برگزار می شد. یه نوشابه هم باز کنم برای اهالی موسیقی؛ آقا بذارید خیالتونو راحت کنم. ما اصلاً صدای خوب یا صدای بد نداریم. این مهارت و توان من و تو از آموزه های مرتبط با حوزه ی موسیقی و زبان و اصول گفتاری است که صدای مرا خوب می نمایاند و صدایی دیگر را ناخوب! جلوه می دهد.

اگر خوب آموخته باشی سازِ صدایت را خوب کوک می کنی پس خوب صدایی داری ولیکن اگر هرآن چه آموخته اندت را به کار نبندی سازت کوک نیست که نیست نخوان! سعی کن کم تر از خودت صدا ساطع کنی!

نکته ی آخر اما مهم این که؛
این حرف هارو نگارنده ای داره می گه که خودشو رسانه ای می دونه ولی بنا به هر دلیل خوش بختانه هیچ علقه ی سازمانی با صداوسیما نداره (به تر است که شما بخوانید؛ داره) ولی بسیار مشعوف و مسروره که حالا دیگه یه سال داره می گذره که جزو خانواده ی محبوب و پرطرفدار رادیو محسوب می شه! و ازآن جاکه خودش فقط خودشو رسانه ای می دونه… باورمند است که با فرود آمدنِ فناوری موج چهارم و تکنولوژی های نوین و فن آوری های جدید و موبایل و اینترنت حتا تحلیل گران رسانه ها قائل به این نظر بودند که ممکنه رادیو دیگه شنیده نشه… اما شوربختانه هرچی زمان بیش تر می گذرد گوش مسؤولان جهت تأمین معاش و رفاه نسبی خانواده ی محترم و بزرگوار رادیو کم شنواتر می شه!
شاید دلیلش این باشه که؛
رادیوست دیگه!
رادیو صداست.
تلویزیون که نیست.
گفتنیارو گفتم…اینو هم بشنوید به گوش جان البته!
نه! رادیو صدا نیست.
رادیو فقط صدا نیست.
صدا مادرِ تصویر است.
رادیو مادرِ تلویزیون است.
اساساً این خیلی مهمه که بدونیم؛
رادیو شنیدنی است؛ نه دیدنی!
بنا بر این؛
به تره که دیده نشه…
اگرهم می خواد دیده بشه وقتی خوبه که یک صدسالگیِ رادیو رو ببینیم. ان شاءالله

………………………………………

*. مدرس دانشگاه و پژوهش گر مسایل حقوقی
‏ reza1403tajgar@gmail.com

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "هشتاد و پنج سالگی رادیو ؛ شنواتر بشیم" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "هشتاد و پنج سالگی رادیو ؛ شنواتر بشیم"، کلیک کنید.