دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه برخی معتقدند که شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچ اقدام مؤثری انجام نداده یا این که تعطیل شده است گفت: این سخنان بی توجهی به واقعیت ها و دستاوردهای بزرگ شورا است؛ ما در شورا اقدامات بسیاری انجام داده ایم.
به گزارش لیجار حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه در همایش «حکمرانی دینی و سیاستگذاری علم و فرهنگ مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» که امروز برگزار شد با تسلیت ایام فاطمیه و با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که دارای سه رکن اساسی است اظهار کرد: رکن اول آن تبیین نظریه نظام انقلابی است که برای نخستین بار توسط مقام معظم رهبری مطرح شد. ایشان در این نظریه هدف گذاری های بلندمدت و فلسفه وجودی نظام انقلابی را معرفی کردند که شامل خودسازی جامعه پردازی و تمدن سازی است. این نظریه بر پایه ارزش های فطری همچون آزادی فکری اخلاق معنویت عدالت استقلال عزت عقلانیت و برادری استوار است.
وی ادامه داد: رکن دوم این بیانیه دستاوردهایی است که در چهار دهه گذشته محقق شده است. این دستاوردها شامل مدیریت جهادی مقابله با استکبار جهانی تثبیت امنیت و حفظ تمامیت ارضی پیشرانی کشور در عرصه علم و فناوری ایجاد زیرساخت های حیاتی اقتصادی و عمرانی مشارکت مردمی و خدمت رسانی ارتقای بینش سیاسی و تقویت عدالت در تقسیم منابع عمومی کشور و در نهایت افزایش معنویت و اخلاق است. این نکته که دستاوردها هم توسط دوستان و هم دشمنان نظام مورد اعتراف قرار گرفته است اهمیت و تاثیر این نظریه را به خوبی نمایان می سازد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: رکن سوم بیانیه توصیه های راهبردی برای گام دوم است که شامل هفت حوزه علم و پژوهش معنویت و اخلاق اقتصاد و عدالت و مبارزه با فساد استقلال و آزادی عزت ملی روابط خارجی و مرزبندی با دشمن و سبک زندگی است. این بخش به طور مستقیم به وظایف ما در تنظیم و تدوین سیاست های کلان مربوط می شود.
خسروپناه با اشاره به سیاست گذاری علم و فرهنگ گفت: سیاست های علم و فرهنگ از ابتدا تا امروز در شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است. نقشه جامع علمی کشور در حال حاضر در دست بازنگری است و ویراست دوم آن با نگاه به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در حال تدوین و تکمیل شدن است. این بازنگری شامل بخش های مختلفی از جمله علوم پایه فناوری علوم انسانی و بخش علوم پزشکی است. نقشه مهندسی فرهنگی کشور نیز در راستای بیانیه گام دوم در حال اجراست این نقشه مصوب شده و در استان ها نیز به مرحله اجرایی رسیده است؛ تاکنون ۱۷ یا ۱۸ استان برش استانی را آماده کرده اند و ان شاءالله بقیه استان ها طی دو تا سه ماه آینده تکمیل خواهد شد.
وی افزود: سند بنیادین آموزش و پرورش نیز در گام اول ۱۳ یا ۱۴ سال پیش تدوین و تصویب شد. اما در گام دوم دو اتفاق مهم صورت گرفته است: اول بازنگری در سند و تدوین متممی برای آن با همکاری وزارت آموزش و پرورش و شورای آموزش و پرورش در شورای عالی تصویب خواهد شد. دوم تدوین نقشه اجرایی برای این سند است که تا قبل از این سند نقشه راه نداشت. این نقشه راه در زمان شهید رئیسی طراحی و ابلاغ شد و اکنون در حال اجرا است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به سند دانشگاه اسلامی اضافه کرد: در گام اول این سند تدوین شد اما در گام دوم باید نقشه اجرایی برای آن تهیه شود که این مسئولیت بر عهده نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه ها است. امیدواریم همان طور که دستگاه های مختلف در تدوین این اسناد ورود پیدا کردند در اجرای آن ها نیز همکاری کنند.
خسروپناه عنوان کرد: یکی دیگر از اقدامات مهم شورا در گام اول شروع تحول و ارتقا در علوم انسانی بود. رشته های متعدد بازنگری و برخی کتب درسی با رویکرد تحولی نوشته و چاپ شدند. اکنون شورای تحول و ارتقا علوم انسانی با نگاه به گام دوم ده ماموریت تحولی را پیگیری می کند و مسئولین مختلف در دانشگاه ها درگیر این فرآیند شده اند. این شورا علاوه بر اسلامی سازی علوم انسانی که همواره دغدغه اصلی آن بوده به موضوع بومی سازی و توجه به نیازهای جامعه نیز توجه دارد. مسئله ای که تاکنون کمتر به آن پرداخته شده است و لازم است علوم انسانی به ویژه در زمینه اقتصاد که یکی از توصیه های مقام معظم رهبری در گام دوم است پیوند بیشتری برقرار کند.
وی افزود: اسناد متعددی در حوزه علم و فناوری و فرهنگ نوشته شده است که بسیاری از آن ها صرفاً اسناد راهبردی نیستند بلکه در حوزه راهبری نیز نقش دارند. ایجاد جهاد دانشگاهی و پژوهشگاه رویان از افتخارات بین المللی جمهوری اسلامی ایران است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و به مرحله اجرا درآمد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی کرد: همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نقش مهمی در تبدیل دانش به دانش بنیان و از آن به فناوری و سپس صنعت ایفا کرده است. این فرآیند از زمانی آغاز شد که شورای عالی انقلاب فرهنگی با نگاهی حکیمانه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را تشکیل داد تا بتواند دانش را به دانش بنیان ها و پارک های علم و فناوری و دیگر نهادهای مرتبط تبدیل کند. در ادامه ستادهای متعددی در ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکیل شد که یکی از آن ها ستاد نانو است. در این حوزه ما در ابتدا هیچ جایگاهی در جهان نداشتیم اما اکنون به رتبه چهارم جهانی دست یافته ایم. نمایشگاه نانو که اخیرا در تهران برگزار شد شاهد این پیشرفت عظیم بود که اگر سند راهبردی نانوتکنولوژی نوشته نمی شد و ساختارهای لازم شکل نمی گرفت این موفقیت ها امکان پذیر نمی بود. بنابراین این جایگاه محصول کارهای زیرساختی و سند نگاری راهبردی است.
خسروپناه اضافه کرد: برخی معتقدند که شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچ اقدام مؤثری انجام نداده یا این که تعطیل شده است. این سخنان بی توجهی به واقعیت ها و دستاوردهای بزرگ شورا است. ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدامات بسیاری در این زمینه انجام داده ایم و این گفتمان سازی نیازمند توجه و شناخت عمیق تر از سوی عموم است. به عنوان نمونه در بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری تأکید دارند که موتور پیشران کشور در عرصه علم و فناوری باید به عنوان زیرساخت حیاتی اقتصاد عمرانی کشور در نظر گرفته شود. بخشی از این پیشرانی و پیشرفت ها حاصل تلاش های شورا در زمینه سند نگاری و ساختار سازی است.
وی عنوان کرد: در گام دوم شورای عالی انقلاب فرهنگی متوجه شد که باید سند ملی هوش مصنوعی نوشته شود. این سند تدوین و تصویب شد و در حال حاضر در حال ابلاغ و اجرا است. همچنین این شورا متوجه ضرورت ایجاد سازمان هوش مصنوعی شد و اقدامات لازم برای این کار آغاز شد. با اینکه بودجه اختصاص یافته برای این امور بسیار محدود است اما تصویب این سند نشان دهنده اهمیت و ضرورت این تحول است. به زودی شاهد تصویب سند فناوری کوانتوم و ساختاری برای آن خواهیم بود که مباحثی مانند سنسورهای کوانتومی هوش مصنوعی کوانتومی و کامپیوترهای کوانتومی را در بر خواهد گرفت. این حوزه حتی از هوش مصنوعی نیز اهمیت بیشتری دارد زیرا خود هوش مصنوعی یکی از رویکردهایش هوش مصنوعی کوانتومی است. مراحل تدوین این سند در حال انجام است و متخصصین این حوزه در کشور به صورت فعال در این فرآیند مشارکت دارند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: مهم است که بدانیم این سند نگاری راهبردی به این معنا نیست که اعضای شورا به تنهایی این اسناد را تدوین می کنند. تمامی متخصصین و کارشناسان هر حوزه گرد هم می آیند و اسناد را با همکاری یکدیگر می نویسند و در دانشگاه ها و مراکز علمی نقد و بررسی می شود. برای مثال در تدوین سند کوانتوم تمامی متخصصین مرتبط در کشور جمع شدند و بعد از تدوین در دانشگاه شهید بهشتی سند را نقد و بررسی کردند. این نوع کار کارشناسی عمیق و تخصصی است.
وی افزود: در حوزه فرهنگ نیز علاوه بر نقشه مهندسی فرهنگی و برش های استانی آن اسنادی مانند سند موسیقی در همین شورا تصویب شد و ابلاغ شد. همچنین سند صنایع دستی که در آن ۲۹۹ صنایع دستی در کشور داریم با مشارکت فعال هنرمندان و صنعتگران این حوزه تهیه شد. ایران به عنوان اولین کشور جهان در تولید صنایع دستی شناخته می شود و تدوین چنین سندی برای حمایت و توسعه این صنعت بسیار ضروری بود. به زودی اسناد دیگری مانند سند سینما و هنرهای نمایشی و هنرهای تجسمی و نمایش خانگی نیز تصویب و اجرایی خواهند شد
خسروپناه تاکید کرد: بنابراین سیاست های علم و فرهنگ در شورای عالی انقلاب فرهنگی بر اساس بیانیه گام دوم و توصیفات رکن دوم آن پیش رفته و این شورا در حال حاضر با توجه به رکن سوم بیانیه این مسیر را ادامه می دهد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود با طرح این پرسش حکمرانی در این زمینه به چه معناست؟ گفت: حکمرانی به معنی سیاست گذاری تنظیم گری گفتمان سازی و راهبری است که شامل پنج مرحله است: سیاست گذاری تنظیم گری گفتمان سازی راهبری اجرایی و نظارت و ارزیابی. مقام معظم رهبری سیاست گذاری و راهبری مقوله علم و فرهنگ را به شورا واگذار کرده اند. شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مسیر مسئولیت هایی را در سیاست گذاری راهبری و تا حدودی نظارت بر عهده دارد و در حال انجام این ماموریت ها است.
وی عنوان کرد: حال پرسشی مهم مطرح می شود که چقدر دین و معارف اسلامی می توانند در این فرایندهای سیاستگذاری مشارکت و دخالت داشته باشند؟ آیا فقه فلسفه امور عامه و اخلاق اسلامی می تواند به عنوان بستر نظری در سیاست گذاری تنظیم گری و نظارت مؤثر باشد؟ پاسخ به این پرسش از دو جنبه پاسخ ساختاری و پاسخ معرفتی قابل بررسی است. پاسخ ساختاری این است که شورای عالی انقلاب فرهنگی با بهره گیری از ظرفیت حوزه های علمیه و حضور متخصصین تضمین و ضمانت دینی سازی اسناد و سیاست ها را انجام می دهد. در این راستا مشارکت شورای حوزوی در تبیین اسناد بسیار حائز اهمیت است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: اما پاسخ معرفتی و علمی این است که آیا دین اسلام با تمامی مبانی فقهی و اخلاقی اش توانایی دارد در سیاست گذاری راهبری و تنظیم گری نقش آفرینی کند؟ نسبت دین با سیاستگذاری مشخص شود؟
خسروپناه اضافه کرد: به عنوان مثال حکمت و معارف اسلامی با توجه به اصولی چون عدل استقلال عقلانیت و معنویت می تواند هدایت گر و مسیرساز در سیاست گذاری ها باشد. آیا فقه اسلامی با ارائه قواعدی جامع و سازگار با زمان و مکان می تواند به عنوان مرجعی معتبر برای تدوین و اجرا و حتی نظارت بر سیاست ها به کار گرفته شود؟
وی تصریح کرد: برای پاسخ به این سوال باید نسبت دین و حکمرانی دین اسلام و سیاست گذاری دین اسلام و تنظیم گری و دین اسلام و راهبری را از لحاظ روش شناسی و از منظر علمی و فقهی مورد بررسی قرار دهیم. آیا حوزه علمیه این ظرفیت را دارد که به این سوال پاسخ دهد؟ شورای تخصصی حوزوی با شورای عالی انقلاب فرهنگی همکاری دارد اما حوزه علمیه باید در این زمینه فعالانه تر عمل کند.
بنابر اعلام روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی این همایش با حضور دکتر محمدرضا مخبردزفولی رئیس فرهنگستان علوم دکتر سعیدرضا عاملی رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی و حجت الاسلام و المسلمین احمد واعظی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در سالن همایش شیخ طوسی دفتر تبلیغات اسلامی در قم برگزار شد.
پایان خبر لیجار
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "شورای عالی انقلاب فرهنگی تعطیل نیست؛ دستاوردهای بزرگ را ببینید" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "شورای عالی انقلاب فرهنگی تعطیل نیست؛ دستاوردهای بزرگ را ببینید"، کلیک کنید.